Tips kecantikan menggunakan MINYAK ZAITUN

Kita semua suka menggunakan minyak zaitun untuk memasak kerana ianya lemak rendah, sihat dan mempunyai banyak manfaat lain seperti menurunkan tekanan darah dan kolesterol, memperbaiki sistem imun, mencegah strok dan lain-lain.

Sejak beberapa dekad minyak zaitun juga telah digunakan dalam kecantikan kerana ia mempunyai pelbagai faedah kecantikan dan kegunaan yang luar biasa.

Minyak ini dipenuhi dengan anti-penuaan dan antioksidan, yang bagus digunakan untuk kulit, rambut dan kuku.

  • Skrub Bibir.

Gabungkan 1 sudu minyak zaitun bersama gula kasar untuk bibir kering dan pecah. Campuran tersebut dicampurkan dengan beberapa titik jus lemon kerana sifat asidiknya.

  • Rawatan Rambut sebelum shampu

Sejak zaman Mesir kuno, minyak zaitun digunakan sebagai bahan untuk rawatan rambut. Ambil 5 sudu minyak zaitun dan panaskan minyak tersebut dalam microwave atau memanaskan dengan menggunakan air panas, Sapu minyak tersebut di kulit kepala dan di hujung rambut. Biarkan rambut anda selama 10-20 minit dan shampoo rambut anda untuk dapat rambut yang bersinar dan sihat.

  • Penanggal Mekap.

Minyak Zaitun boleh digunakan untuk menanggalkan mekap yang degil di muka anda. Ia bertindak sebagai langkah pra pembersihan yang hebat untuk mekap anda. Minyak Zaitun boleh menanggalkan oil-based makeup juga. Apabila makeup telah ditangalkan, basuh muka anda dengan pencuci muka (pH-balanced) atau air suam.

  • Stretch Marks.

Minyak zaitun membantu dalam regenerasi kulit dan meningkatkan keanjalan kulit juga. Urut minyak zaitun di kawasan yang terjejas sekurang-kurangnya tiga kali seminggu untuk meningkatkan keanjalan kulit dan kebolehan regeneratifnya, yang akan membantu menyembuhkan kulit yang terjejas.

  • Serum Rambut.

Gunakan minyak zaitun untuk menambah sinar pada rambut anda. Anda boleh menggosok beberapa titisan minyak zaitun dan menyebar ke rambut anda dengan baik selepas menyusun untuk menyelesaikan glossy. Sapu beberapa titik minyak zaitun pada rambut.

  • Krim menanggalkan bulu halus.

Sapu minyak zaitun pada kaki anda sebelum bercukur. Cara ini boleh mengelakkan daripada terkena luka kecil daripada pencukur.

  • Balm Anti-bakteria.

Jika anda prefer produk semulajadi, anda boleh menggunakan minyak zaitun (anti-bakteria) bersama dengan Calendula, Lavender dan minyak tea tree untuk mengurangkan parut dan kuman.

  • Perapi kutikel kuku.

Jika anda mahu kuku yang kuat dan ingin memanjangkan kuku, anda boleh menggunakan minyak zaitun untuk melembutkan kutikel kuku anda. Menyapu minyak zaitun di bahagian kuku boleh melembapkan kuku anda.

  • Rawatan untuk kulit kering.

Minyak Zaitun boleh menjadi pelembap untuk kulit anda. Minyak zaitun mempunyai fungsi yang hebat terutama pada kulit kering. Setiap malam, sapu minyak zaitun pada muka anda, biarkan selama 10 minit, kemudian basuh. Cara ini boleh memberi kulit yang lembut dan lembap.

  • Tumit merekah.

Minyak zaitun boleh melembapkan tumit kaki anda dan anda akan memperoleh tumit yang bersih dan halus. Ambil minyak zaitun dan sapu dan urut pada kaki selama 20 minit, kemudian basuh kaki anda dengan air. Pakai stokin untuk kekalkan kelembapan dan biarkan ia sepanjang malam

No Comments Yet.

Leave a comment