Minyak Aromaterapi dan Minyak Essential.

Minyak Pati [ Essential Oil ]

 • Diperbuat daripada bunga, herba, dan bahagian pokok, seperti kulit, akar, kulit, dan kelopak. Sel-sel yang memberi tumbuhan bau harumnya adalah "intipati". Apabila intipati diekstrak dari tumbuhan, ia menjadi minyak pati.
 • Ia memerlukan banyak produk tumbuhan untuk membuat minyak pati. Lebih daripada 200 paun bunga lavender digunakan untuk membuat hanya 1 paun minyak pati lavender.
 • Tidak semua produk yang dibuat dengan intipati tumbuhan adalah minyak pati. Minyak pati sejati tidak dicampur dengan bahan kimia atau wangian lain. Mereka dibuat dengan menggunakan proses tertentu yang tidak mengubah kimia tumbuhan.

Lemon, chamomile, lavender, cedarwood, dan bergamot adalah beberapa minyak pati yang digunakan secara kerap dalam aromaterapi.

Bagaimana Minyak Aromaterapi berfungsi ?

 • Minyak Aromaterapi mengaktifkan kawasan di hidung anda yang dipanggil reseptor bau, yang menghantar mesej melalui sistem saraf anda ke otak anda.
 • Minyak Aromaterapi boleh mengaktifkan bahagian-bahagian tertentu otak anda, seperti sistem limbik anda, yang memainkan peranan dalam emosi anda. Mereka juga boleh memberi kesan kepada hipotalamus anda, yang mungkin bertindak balas terhadap minyak dengan membuat bahan kimia otak yang sihat seperti serotonin.
 • Sesetengah pakar berfikir bahawa apabila anda meletakkan minyak penting pada kulit anda, ia menyebabkan tindak balas pada kulit anda dan bahagian lain badan anda, seperti sendi anda.

Apakah kegunaan Minyak Aromaterapi?

Anda tidak boleh menggunakan aromaterapi daripada rawatan perubatan biasa anda. Tetapi untuk beberapa keadaan, penyelidikan menunjukkan bahawa aromaterapi boleh mendapat manfaat kesihatan. Ia mungkin :

 • Menenangkan tekanan, kebimbangan dan kemurungan.
 • Meningkatkan mood untuk relaks.
 • Meningkatkan potensi untuk tidur nyenyak.
 • Membantu meningkatkan kualiti hidup bagi orang yang mempunyai masalah kesihatan jangka panjang seperi dementia.
 • Melawan bakteria apabila anda menyapu minyak di bahagian kulit.
 • Mengurangkan beberapa kesan sampingan rawatan seperti rasa mual dan sakit.

Adakah ia selamat?

Umumnya Minyak Aromaterapi adalah selamat. Minyak pati pula boleh menyebabkan kesan sampingan. Beberapa minyak pati boleh merengsakan mata, kulit dan membran mukus di hidung anda. Ia juga boleh menyebabkan reaksi alahan ringan.

Jika anda minum beberapa Minyak Pati, anda boleh merosakkan buah pinggang atau hati anda. Tetapi agak rare orang mengambil minyak pati sebagai bahan untuk minum dan anda sesekali tidak boleh melalukannya kecuali jika doktor anda mengatakan adalah OK.

Jika anda baru mengenali Aromaterapi, ketahui lebih lanjut tentang Aromaterapi dengan Doktor atau Pakar Aromaterapi.

 

Untuk bina jenama anda sendiri bersama Kilang OEM Bio chempro, sila hubungi pihak kami di 03-61782799 atau PM kami di http://m.me/biochempro

2 Responses

 1. Assalamualaikum Boleh hantar kan detail maklumat mcm mana untuk saya mula?
  • sadira nazlynn
   terima kasih kerana berminat berurusan dengan biochempro. saya sudah forwardkan detail cik pada exec marketing kami. Jika tiada maklum balas, Cik boleh hubungi mereka : 013-2612862 ( En Hayat ) http://BCHAYAT.wasap.my/ 018 – 780 4602 ( Cik Ira ) http://bcsadira.wasap.my/ 0107910084 ( Puan Umie ) 0340276400131675 http://www.wasap.my/+60107910084/OEM

Leave a comment