Kesan Sampingan Glutathione

Ramai wanita tempatan kini gemar mengambil produk kecantikan sama ada secara sapuan di kulit badan, suntikan ataupun dimakan sebagai suplemen tambahan. Kini ramai wanita yang gemar mengambil produk kecantikan yang mengandungi Gluta ataupun Glutathione yang dikatakan mampu mencerahkan wajah? Ada juga yang was-was mengenai kesan sampingan kepada kesihatan kerana tidak banyak maklumat yang kita ketahui mengenai khasiat ataupun bahan sebenarnya gluta ini. Semua wanita ingin tampil cantik tetapi apabila kesan sampingan negatif mula kelihatan, ramai yang terus menuding jari menyalahkan pengeluar produk walhal diri sendiri yang tidak mengkajinya terlebih dahulu.

Jadi kami ingin kongsikan maklumat mengenai apa itu gluta serta kesan sampingan yang positif dan negatif dari bahan glutathione ini kepada pembaca.

Apa itu gluta?

  • Glutathione adalah bahan semulajadi yang dihasilkan oleh hati dan ia juga ditemui dalam buah-buahan, sayur-sayuran dan daging.
  • Glutathione banyak terlibat dalam proses di dalam badan, termasuk pembinaan dan pembaikan tisu, membuat bahan kimia dan protein yang diperlukan dalam badan, dan sistem imun.
  • Mereka yang selalu mengambil glutathione biasanya melalui mulut (makan ) untuk merawat katarak dan glaukoma, mencegah penuaan, merawat atau mengelakkan ketagih alkohol, asma, kanser, penyakit jantung (aterosklerosis dan kolesterol tinggi), hepatitis, penyakit hati, penyakit yang melemahkan sistem pertahanan badan (termasuk AIDS dan keletihan kronik sindrom), kehilangan ingatan, penyakit Alzheimer, osteoartritis, dan penyakit Parkinson. Glutathione juga digunakan untuk mengekalkan sistem pertahanan badan (sistem imun).
  • Glutathione disedut untuk merawat penyakit paru-paru, termasuk cystic idiopathic pulmonary, cystic fibrosis, dan penyakit paru-paru di kalangan orang yang mempunyai penyakit HIV.
  • Penjagaan kesihatan memberi glutathione sebagai suntikan (melalui suntikan ke dalam otot) untuk mencegah kesan sampingan beracun rawatan kanser (kemoterapi) dan untuk merawat ketidakupayaan untuk bapa kanak-kanak (kemandulan lelaki).Glutathione juga diberi secara intravena (melalui suntikan ke dalam urat, dengan IV) untuk mencegah anemia pada pesakit buah pinggang menjalani rawatan hemodialisis, mencegah masalah buah pinggang selepas pembedahan pintasan jantung, merawat penyakit Parkinson, meningkatkan aliran darah dan mengurangkan pembekuan pada individu dengan “pengerasan arteri” (aterosklerosis), merawat penyakit kencing manis, dan mencegah kesan-kesan sampingan toksik kemoterapi.

Gluta sebagai pemutih kulit

Glutathione dikaitkan dengan kekurangan zink terutamanya dalam orang-orang yang telah menggunakannya untuk tempoh masa yang panjang. Jika anda mengalami apa-apa kesan sampingan , anda perlu mendapatkan rawatan perubatan. Antara kesan-kesan yang mungkin berlaku adalah pemutihan kulit. Ini adalah kejadian yang jarang berlaku dan terjadi dalam kes apabila glutation diambil dalam dos yang tinggi. Pencerahan kulit adalah mungkin berkesan , walau bagaimanapun dalam kes-kes tertentu memberikan kesan sampingan kepada sesetengah pengguna. Ramai wanita menggunakan gluta untuk meringankan nada kulit mereka. Ini dimungkinkan oleh sifat-sifat glutathione sebagai bahan antioksidan yang membantu dalam pertumbuhan semula sel dan menghalang radikal bebas. Orang yang menggunakan gluta untuk mencerahkan kulit boleh mengalami kejang perut, loya dan muntah-muntah. Ini adalah kerana mereka memerlukan dos yang tinggi untuk proses pencerahan itu

Gluta sebagai bahan anti oksida

Sebenarnya mengikut kajian doktor, gluta ini merupakan bahan anti oksida yang mencegah penuaan. Apabila kulit wajah sentiasa terdedah dengan radikal bebas, bahan gluta ini tadi akan menyejukkan radikal bebas tersebut dan mengitar semula bahan antioksidan lain. Selepas ini berlaku, badan boleh “mengurangkan” atau menjana semula satu lagi molekul glutation untuk perlindungan kulit kita.

Walau bagaimanapun, masalah yang berlaku apabila badan kita akan dipenuhi tekanan oksidatif yang terlalu banyak atau terlalu banyak toksin. Kemudian glutation menjadi berkurangan dan kita tidak lagi boleh melindungi diri kita daripada radikal jangkitan, dan kita tidak boleh menyingkirkan toksin. Ini membawa kepada sakit yang lebih teruk dan mungkin juga mendapat penyakit kronik.

Glutathione juga bahagian yang paling kritikal dan penting dalam sistem detoksifikasi anda. Semua toksin melekat ke glutation, yang kemudiannya membawa mereka ke dalam hempedu dan najis – dan keluar dari tubuh anda.

Dan akhir sekali, ia juga membantu kita mencapai fungsi mental dan fizikal secara puncak. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa tahap glutation yang tinggi mengurangkan kerosakan otot, mengurangkan masa pemulihan, meningkatkan kekuatan dan ketahanan dan perubahan metabolisme daripada pengeluaran lemak untuk pembangunan otot.

Pengambilan gluta selain dari suntikan

Sebenarnya terdapat banyak cara untuk kita mendapat khasiat bahan gluta ini dan bukan sahaja terhad kepada suntikan tau.

1. Ambil makanan yang kaya dengan sulfur seperti bawang putih, bawang dan sayur-sayuran cruciferous (brokoli, kale, collards, kubis, cauliflower, sengkuang, dan lain-lain).

2. Cuba protein whey bioaktif. Ini adalah sumber besar cysteine ​​dan amino asid membangunkan blok untuk sintesis glutation. Protein whey MESTIlah terdiri daripada bahan bioaktif dan diperbuat daripada non-denatured protein  (“denaturing” merujuk kepada pecahan struktur protein normal).

3. Bersukan. Jangan tak tahu, bersukan juga boleh meningkatkan tahap glutation anda dan dengan itu membantu meningkatkan sistem imun anda, meningkatkan detoksifikasi dan meningkatkan pertahanan antioksida badan anda sendiri.

4. Suplemen gluta. Seseorang akan berfikir, pengambilan gluta menjadi mudah jika diambil melalui pil, tetapi badan menghadam protein – jadi anda tidak akan mendapat manfaat jika terus menerus mengambil pil gluta sahaja. Walau bagaimanapun, pengeluaran dan kitar semula glutation dalam badan memerlukan nutrien yang berbeza dan anda BOLEH mengambil bahan tambahan gluta. Berikut adalah makanan utama yang perlu diambil secara konsisten untuk meningkatkan glutation. Selain mengambil multivitamin dan ikan minyak, menyokong tahap glutation saya dengan makanan tambahan ini adalah perkara yang paling penting yang saya lakukan setiap hari untuk kesihatan peribadi saya.

4. N-asetil-cysteine. Bahan ini telah digunakan selama bertahun-tahun untuk membantu merawat asma dan penyakit paru-paru dan merawat orang dengan kegagalan hati yang mengancam nyawa daripada bahan Tylenol berlebihan.

5. Alfa Lipoik asid. Ini adalah bahan yang paling dekat dengan Glutathione dalam kepentingan dalam sel-sel kita dan terlibat dalam pengeluaran tenaga, kawalan gula darah, kesihatan otak dan detoksifikasi.

6. Nutrien Metilasi (folat dan vitamin B6 dan B12). Ini adalah mungkin bahan yang paling penting untuk menjaga tubuh dan menghasilkan glutation. Ambil folat (terutamanya dalam bentuk aktif 5 methyltetrahydrofolate), B6 ​​(dalam bentuk aktif P5P) dan B12 (dalam bentuk aktif methylcobalamin).

7. Selenium. Ini mineral penting yang membantu badan kitar semula dan menghasilkan lebih banyak gluta.

8. Keluarga antioksida termasuk vitamin C dan E (dalam bentuk tokoferol bercampur), bekerja bersama-sama untuk mengitar semula glutation.

9. Milk thistle (silymarin) telah lama digunakan dalam penyakit hati dan membantu meningkatkan tahap gluta dalam badan.

Kesan sampingan gluta

Pil Suplemen Gluta : gatal-gatal kulit, ruam, dan kulit gatal atau bengkak.Kesan sampingan seperti masalah bernafas atau sesak di tekak atau dada dan juga sakit dada.

Suntikan gluta : Mungkin mempunyai kesan sampingan jangka panjang dan meningkatkan peluang anda untuk mendapat kanser kulit dan masalah kulit lain yang disebabkan oleh glutat sintetik yang terdapat dalam suntikan glutathione / glutathione IV. Glutation sintetik menghalang perlindungan badan anda sintesis melanin.

BPFK telah kelaskan gluthahione dibawah ubat. Sila rujuk http://portal.bpfk.gov.my/index.cfm?menuid=121

 

sumber : wanista

No Comments Yet.

Leave a comment