#2 BAHAN YANG MERBAHAYA PADA KOSMETIK

Adakah anda tahu apa yang ada dalam produk penjagaan kulit anda atau produk kosmetik baru anda beli? Adakah anda membaca label yang ada pada produk tersebut? Anda perlu lakukannya. Kerana banyak produk kecantikan yang menawarkan beberapa jenis penyelesaian ajaib untuk masalah kulit, rambut atau kuku anda, sebenarnya mengandungi bahan toksik yang boleh menyebabkan kesan jangka panjang yang negatif. Anda harus tahu tentang bahan kimia ini dan mengelakkannya dengan semua kos!

Berikut adalah 5 bahan kimia toksik yang bersembunyi di dalam produk kecantikan anda:

  1. Sodium Lauryl/Laureth Sulfate (SLS and SLES)

Ditemui di: Lebih daripada 90% produk penjagaan diri dan pembersihan (kebanyakkannya produk berbuih), iaitu syampu, gel mandian, maskara dan produk rawatan jerawat.

Mengapa anda harus mengelakkannya: merupakan bahan yang sangat kuat dan ia digunakan di pembersih lantai konkrit, mesin degreasers dan pencuci basuh kereta. Tidak begitu glamor? SLS dikenali sebagai bahan yang mengiritasi kulit, paru-paru, dan mata yang boleh melambatkan proses penyembuhan kulit. Ia juga berbahaya apabila bersentuhan dengan mata. Ia menghentikan rambut anda daripada tumbuh dengan betul dengan menghancurkan folikel rambut apabila digunakan dalam syampu. SLS mempunyai potensi untuk berinteraksi dan bergabung dengan bahan kimia lain untuk membentuk nitrosamines, karsinogen. Gabungan ini boleh membawa kepada pelbagai isu lain seperti kerosakan buah pinggang dan pernafasan.

  1. Petroleum/Liquid Paraffin/Mineral Oil

Ditemui di: Pelbagai produk, seperti lipbalm, lipstick, lipgloss, maskara, pelembap, concealer, foundation, pencuci badan, eye shadow, minyak bayi dan perapi rambut.

Mengapa anda harus mengelakkannya: Ini adalah bahan pencemar petrokimia yang diperoleh daripada minyak mentah dan terdapat dalam banyak produk penjagaan kulit. Ia mengelap kulit yang membuat halangan dan menjadikannya rasa halus tetapi berhati-hati, sementara ia merasa baik pada mulanya ia tidak membenarkan kulit berfungsi dengan baik. Hasil akhir ini adalah penuaan awal dan mungkin gangguan kulit yang lain seperti dermatitis.

  1. Formaldehyde

Ditemui di: Syampu, eye shadow, pencuci badan, gam bulu mata palsu, dan produk rambut. Malangnya, ini tidak akan disenaraikan sebagai 'formaldehid' pada label. Anda perlu mencari bahan-bahan seperti: quaternium-15, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, natrium hidroksymethylglycinate, 2-bromo-2-nitropropane-1,3 diol (Bronopol), glyoxal dan oxaldehyde.

Mengapa anda harus mengelakkannya: Bahan kimia ini dianggap sebagai karsinogen manusia oleh Agensi Antarabangsa Penyelidikan Karsinogen (IARC). Ia boleh menyebabkan kerengsaan mata, hidung, kerengsaan tekak, asma, kesan potensi pada sistem pembiakan dan sistem saraf.

  1. Parabens (Isobutylparaben, Butylparaben, Methylparaben, Propylparaben)

Ditemui di: Hampir setiap jenis produk penjagaan diri, iaitu solekan, pembersihan badan, deodoran, syampu dan pembersih wajah. Juga, dalam produk makanan dan farmaseutikal.

Mengapa anda harus mengelakkannya: Parabens digunakan sebagai pengawet secara meluas yang menghalang pertumbuhan bakteria dan acuan dalam produk kosmetik. Bunyi dengan baik? Tidak begitu cepat, mereka lebih banyak daripada itu. Parabens mempunyai sifat meniru estrogen yang dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser payudara dan boleh menyebabkan masalah kesuburan dan mengganggu sistem endokrin. Methylparaben yang digunakan pada kulit bertindak balas dengan sinaran UVB di bawah sinar matahari yang menyebabkan peningkatan penuaan kulit dan kerosakan DNA.

  1. Synthetic Fragrance

Ditemui di: dalam banyak produk seperti minyak wangi, cologne, perapi, syampu, mencuci badan dan pelembap.

Mengapa anda harus mengelakkannya: Istilah ini sering digunakan untuk melindungi 'formula rahsia' syarikat tetapi sebagai pengguna anda boleh memakai ramuan yang mengandungi kira-kira 200 bahan kimia yang berbahaya kepada kesihatan anda. Menurut Pangkalan Kerjasama Kelompok Kerja Alam Sekitar (EWG) Pangkalan Kulit Dalam, campuran wangi telah dikaitkan dengan alergi, sakit kepala, dermatitis, hiperpigmentasi, kesusahan pernafasan dan kesan potensial pada sistem pembiakan. Kami mencadangkan agar anda tidak membeli kosmetik yang mengandungi perkataan 'wangian' dalam senarai ramuan melainkan dengan jelas menyatakan bahawa wangian yang digunakan adalah semulajadi.

No Comments Yet.

Leave a comment