13 PERKARA YANG DAPAT MENIMBULKAN JERAWAT TANPA ANDA SEDARI.

 • Telefon Bimbit anda merebak kuman.

Bagaimana ia merebak?

Sekiranya posisi telefon bimbit anda selalu berada di telinga, berkemungkinan sebelah muka anda sahaja yang akan timbul jerawat. Apabila anda menyentuh telefon bimbit anda, tanpa sedar anda telah menyebar kuman pada telefon tersebut. Bakteria tersebut akan tembus kulit anda yang akan menyebabkan blemishes pada muka.

Cara penyelesaian?

Kerapkan mengelap telefon anda menggunakan sanitizing wet wipes.

 • Tubuh anda kekurangan Vitamin D

Bagaimana ia merebak?

Apabila sistem badan anda kekurangan vitamin D, ia tidak akan berfungsi dengan elok dan sistem imun anda akan menjadi lemah. Hal ini bukan sahaj menyebabkan anda senang terkena penyakit malah bakteria akan invade badan anda dan muncul dalam bentuk jerawat.

Cara penyelesaian?

Anda perlu menambah Vitamin D dengan cara : mendedahkan badan anda pada cahaya matahari atau anda boleh makan supplements Vitamin.

 • Anda mula mengambil probiotics.

Bagaimana ia merebak?

Selalunya probiotics menolong mengurangkan kemunculan jerawat daripada menjadi penyebab dalam kemunculan jerawat, tetapi jika ada berlakunya masalah dalam usus anda dan anda mengambil probiotics, keadaan dalam usus anda akan menyebabkan bakteria  menjadi aktif dan ia akan muncul pada kulit anda dalam bentuk jerawat.

Cara penyelesaian?

Kekalkan mengambil sepanjang period dan terus mengambil probiotics untuk beberapa minggu. Jika tiada perubahan pada kulit anda, bermakna sudah masanya anda menukar supplement yang anda selalu guna.

 • AIR MANDIAN SHOWER ANDA MENGANDUNGI LOGAM YANG TIDAK TOLERANSI DENGAN KULIT ANDA.

Bagaimana ia merebak?

Logam yang ada di dalam air boleh oxidize kulit anda dan boleh mencelarukan pH level kulit anda. Jika pH level kulit anda bercelaru, lapisan utama yang mempunyai amino/lactic acid dan minyak (melindungi kulit) akan dijejaskan yang mengakibatkan kulit anda akan breakouts. Dan juga, beberapa jenis logam dan mineral di dalam air boleh meninggalkan lebihan  pada kulit anda yang boleh dicampur dengan peluh, kotoran, bakteria, dan minyak, akibatnya anda mendapat blemishes pada kulit anda.

Cara penyelesaian?

Basuh muka anda menggunakan air suling (ia menyusahkan tetapi air suling mempunyai mineral yang boleh mengelakkan kulit anda daripada ditumbuhi jerawat, cuba membasuhmenggunakan air suling dalam tiga minggu). Anda juga boleh menggunakan air shower yang ditapis, yang boleh menanggalkan mineral daripada muka anda dan akan menjadikan wajah anda lebih bersih dan acne-free.

 • ANDA KERAP MINUM KOPI.

Bagaimana ia merebak?

Kopi meningkatkan asiditi, yang menyebabkan pH balance dalam badan anda menjadi bercelaru dan menyebabkan keradangan kulit di bahagian-bahagian tertentu ( selalu di bahagian sekitar mulut). Kopi juga merupakan serat larut yang boleh membunag pH di saluran kolon anda.

Cara penyelesaian?

Banyakkan minum air atau teh dan elakkan dari mengambil caffeine daripada kopi untuk mengekalkan asiditi level dalam badan anda.

 • ANDA TIDAK TIDUR DENGAN BAIK

Bagaimana ia merebak?

Samada anda menonton televisyen atau scrolling Instagram anda sebelum tidur, cahaya daripada alatan tersebut bagaikan cahaya matahari yang menyebabkan minda anda sentiasa terjaga. Frekuensi gelombang elektromagnetik yang juga terhasil daripada alatan seperti telefon bimbit anda, boleh menembusi badan anda dan boleh mencelarukan "Circadium Rhythm", merosakkan jadual tidur anda yang boleh melemahkan immune system dan menyebabkan stress.

Cara penyelesaian?

Pastikan posisi telefon bimbit jauh daripada anda sebelum tidur. Jika anda perlu melakukan sesuatu sebelum tidur, membaca buku dapat menolong pasifkan minda anda dan anda juga boleh minum secawan teh untuk menimbulkan rasa mengantuk. Cara ini boleh memberi anda tidur yang secukupnya dan memastikan sistem anda berjalan dengan lancar dan bebas daripada kemunculan jerawat.

 • ANDA MENGGUNAKAN FOUNDATION YANG TERLALU TEBAL

Bagaimana ia  merebak?

Alat solek yang mempunyai konsistensi yang tebal boleh menyumbatkan pores dan menyebabkan peluhan di bawah lapisan alat solek tersebut. Ia juga boleh menimbulkan kotoran, yang menyebabkan timbulnya jerawat.

Cara penyelesaian?

Jika anda tidak memerlukan coverage yang tebal dari foundation, anda boleh menggunakan foundation yang lightweight. Jika anda memang memakai alat solek yang tebal, anda boleh memakainya tetapi untuk mengelakkan daripada ketumbuhan jerawat, anda perlu membersihkan wajah anda sekerap mungkin untuk mengelakkan daripada jerawat. To do so, anda perlu membersihkan wajah anda sebanyak dua kali ( a.k.a deep cleanse / double cleanse). Basuhan yang pertama menggunakan oil cleanser (ini akan menghilangkan minyak-minyak di muka dan menanggalkan segala solekan anda tanpa mengeringkan kulit wajah anda. Basuhan kedua pula, menggunakan foam cleanser, ini akan membersihkan kotoran-2 yang melekat pada basuhan pertama.

 • ANDA TIDAK MENGGUNAKAN TONER.

Bagaimana ia merebak?

Jika anda tidak menggunakan toner, saya boleh beritahu apa kebaikan toner pada kulit wajah anda. Toner sebenarnya boleh seimbangkan kulit wajah anda, kerana sabun boleh  membuat kulit anda lebih alkali, ini kerana lapisan luar kulit perlu berasid manakala bahagian dalam kulit terus kekal ber-alkali.

Cara penyelesaian?

Selepas membersihkan kulit, semburkan atau sapu toner ke atas kulit anda dengan bebola kapas untuk membawanya kembali ke tahap pH tahap keasidan 5.5.

 • ANDA SELALU MAKAN MANIS-MANISAN.

Bagaimana ia merebak?

Mengambil terlalu banyak gula, roti, dan karbohidrat yang diproses meningkatkan indeks glisemik badan, menyebabkan ia menghasilkan lebih banyak minyak. Terlalu obses dengan jenis makanan juga menyebabkan glycation, di mana gula memecahkan sel-sel kulit ke bawah, yang menghasilkan kesan domino, menyebabkan collagen dan elastin anda menjadi lemah, dan garis-garis halus dan kedut muncul. Selain itu, yis dalam roti juga mencipta bakteria yang buruk di dalam badan dan jika terlalu banyak, kesannya boleh muncul pada kulit anda.

Cara penyelesaian?

Makan makanan yang seimbang dengan protein, makanan yang kaya dengan karbohidrat kompleks dan serat seperti quinoa, dan sayur-sayuran berdaun (ini membantu menjaga alkali badan anda). Dan minum banyak air untuk kekal terhidrasi.

 • ANDA KERAP MENUKAR PRODUK KECANTIKAN.

Bagaimana ia merebak?

Sekiranya anda kecewa kerana pembersih atau losyen anda tidak memenuhi tuntutannya pada hari kedua, berikan sedikit masa. Menukar produk terlalu cepat tidak membenarkan anda melihat sama ada mereka benar-benar berkesan (produk memerlukan sekurang-kurangnya dua minggu yang baik untuk mula bekerja). Memohon terlalu banyak bahan aktif dari semua produk yang berbeza boleh membuang tahap pH pada kulit.

Cara penyelesaian?

Sekiranya anda menggunakan produk anti-penuaan, cuba di leher atau dahi anda untuk melihat sama ada ia akan menimbulkan keradangan pada kulit anda atau tidak. Jika ia mula meradang atau menyebabkan kerengsaan, cuci dengan serta-merta. Jika tiada kerengsaan dan anda tidak mempunyai sebarang jerawat yang muncul selepas menggunakannya selama tiga malam berturut-turut, berikannya tiga minggu yang kukuh. Kulit anda perlu menyesuaikan diri dengan bahan aktif baru yang anda gunakan dan jika ia tidak mempunyai peluang untuk menyesuaikan diri, anda boleh menurunkan sistem imun kulit dengan membanjirinya dengan terlalu banyak bahan aktif. Jika anda masih tidak melihat keputusan selepas sebulan setengah, anda boleh mencuba produk lain, tetapi ingat untuk memberi masa pada kulit anda untuk menyesuaikan diri dengan yang lain juga.

 • MENGERINGKAN KULIT MENGGUNAKAN PRODUK JERAWAT.

Bagaimana ia merebak?

Anda mungkin berfikir bahawa jika anda mempunyai kulit berminyak, jawapannya adalah untuk mengeringkannya. Tetapi apabila anda menggunakan terlalu banyak rawatan, anda boleh mengeringkan kulit sehingga anda dapat merosakkan penghalang kulit anda, menyebabkan lebih banyak bakteria masuk ke dalam liang-liang anda.

Cara penyelesaian?

Basuh kulit anda dengan sabun arang, atau gunakan topeng arang, untuk menghilangkan bakteria dan membersihkan liang-liang anda tanpa mengeringkan kulit. Anda juga boleh menyapu beberapa titik minyak di tempat yang bermasalah untuk membantu membunuh bakteria, dan kemudian menyapu pelembap non-comedogenic yang ringan.

 • ANDA MEREBAK BAKTERIA MENGGUNAKAN BERUS FACIAL.

Bagaimana ia merebak?

Berus muka sangat baik untuk pengelupasan, tetapi jika anda mempunyai jerawat, anda perlu berhati-hati kerana anda boleh menyebarkan bakteria dengan kepala berus dari satu tempat ke tempat lain. Tambahan pula, jika anda menggunakan kepala berus yang terlalu kasar, ia boleh menyebabkan mikrotel yang membiarkan lebih banyak bakteria ke dalam kulit.

Cara penyelesaian?

Cuba gunakan kepala berus yang mempunyai teknologi antimikrob yang dibina dalam bulu yang melindungi daripada pencemaran mikrob, meninggalkan bulu - dan muka anda - bahkan lebih bersih. Sekiranya anda sudah ketagih pada berus pembersih sonik, beli beberapa kepala berus, supaya anda dapat menukarnya selepas membersihkannya dengan teliti (mereka mengambil masa tiga hari untuk kering sepenuhnya dan jika mereka tidak kering , bakteria kadangkala masih aktif). Kemudian, apabila anda mempunyai tiga untuk berputar, gunakan yang pertama, katakan, Isnin mencuci kepala berus yang pertama, gunakan pula kepala berus bersih kedua anda, dan biarkan yang pertama kering selama tiga hari sebelum anda menggunakannya semula pada hari keempat. Kemudian, buang ketiga-tiga kepala berus setiap tiga bulan dan dapatkan yang baru untuk menghalang bakteria dan jerawat daripada kulit muka anda.

 • MENGGUNAKAN SUNSCREEN  YANG MENGANDUNGI BAHAN KERADANGAN KULIT.

Bagaimana ia merebak?

Sekiranya anda mendapati jerawat timbul pada muka anda berbanding bulan yang lain, mungkin disebabkan oleh SPF anda, khusus bahan di dalamnya dikenali sebagai avobenzone, yang dikaitkan dengan kerengsaan dan keradangan pada kulit.

Cara penyelesaian?

Jika anda mempunyai kulit yang sensitif, guna formula yang mempunyai fizikal (titanium dioksida atau zink) dan bukannya penyekat kimia untuk mengurangkan risiko kerengsaan tetapi masih melindungi kulit anda dari matahari.

No Comments Yet.

Leave a comment